Vilka olika serier körs?

I Swedish Racing League har vi sen starten koncentrerat den mesta racingen på det som i spelet kallas Gr.3, motsvarande verklighetens GT3-vagnar. Vi försöker dock att köra lite andra serier, även om "kungaklassen" har varit väldigt dominerande genom åren.

Ordinarie serier

SSGr3 - Svenska Serien Gr.3 ("kungaklassen")

Måndagar 20:00 – anmälan från 12:00

Svenska Serien Gr.3 baseras på verklighetens GT3-bilar, som i spelet går under klassen Gr.3. Den här klassen består av riktigt racepreppade versioner av normala bilar, t.ex. Lamborghini Huracán, Mazda Atenza, BMW M6 m.fl.

Bilarna har omkring 600 hästkrafter och väger 1200-1300 kg. Alla bilarna i denna klass är bakhjulsdrivna, men det kan variera om motorn sitter mittmonterad eller i fronten.

SSGr3 är för närvarande inne på säsong 12, och körs för närvarande som ett fast antal varv (antal beroende på bana) med normalt cirka 60 minuters racetid. Ett 10-minuters kval körs före racet varpå de kvalande förarna delas upp i finaler beroende på deras kvalresultat. Kvalet körs alltid på RM (Racing Medium).

Däckval är i grund och botten fritt, men två olika däckblandningar måste köras under racet. De förare som startar topp 8 i A-finalen samt topp 4 i B-finalen startar alltid på ett hårdare däck, som dock får räknas till de två olika blandningarna.

Denna klass kör med vikttillägg på såväl förare som bilar. Bilarna får vikttillägg efter säsongen är slut som sedan hänger kvar några säsonger framåt, medan förarna får sitt vikttillägg under pågående säsong men som sedan nollas när säsongen är slut.

SSGr4 - Svenska Serien Gr.4

Torsdagar 20:30 – anmälan från 12:30

Svenska Serien Gr.4 baseras på verklighetens GT4-bilar, vilka går under klassen Gr.4 i spelet. Det är i princip vanliga gatubilar men lätt anpassade för bana, exempelvis BMW M4, Jaguar F-type, Volkswagen Scirocco och Renault Mégane.

Bilarna i den här klassen har inte lika mycket downforce och saknar accelerationen från Gr.3, vilket innebär att man behöver kunna köra ganska mjukt och bibehålla kurvhastigheten för att sätta snabba varv.

Denna serie körs för närvarande som en serie där alla förare kör samma bilmodell, men det är slumpmässigt vilken bil som körs respektive race. Vilken bil som körs presenteras i samband med att racet öppnas. Race körs med 10 min kval och 30 min race, där kvalet körs på RS (Racing Soft) och därefter är det fritt val av däck (inga krav på olika blandningar).

Nordic Masters - Landskampsserie mellan Sverige, Norge och Finland

Normalt första lördagen varje månad

Anordnas gemensamt av F.A.S.T. i Finland, NGTL i Norge och SRL i Sverige. Serien körs i Gr.3 med tuning och race på vanligtvis 60 minuter.

SRL Daily Races - Slumpen avgör

Körs normalt när det är "ledigt" i kalendern – 20:00 eller senare, anmälan från 12:00

SRL:s egna daily races körs de dagar då det inte är schemalagda race i någon serie. Slumpen avgör till stor del vilken klass av bilar som ska köras på vilken bana. Likaså vilka förutsättningar som gäller, med hänsyn till däck, däckslitage, bränsleförbrukning, varv eller tid, förhållanden på banan, one-make eller klassbaserat och så vidare.

Denna serie kan skötas helt av de som deltar i dagens race. Mer information finns i reglementen om hur man hanterar allt via boten. Det är inte så komplicerat!

OBS! Begränsat till 16 förare, där först till kvarn får plats i lobbyn!


Vilande serier

SSGr2 - Svenska Serien Gr.2

Svenska Serien Gr.2 baseras på de bilar som kördes i japanska Super GT-klassen under 2008 respektive 2016. Dessa bilar går i spelet under klassen Gr.2 och det finns tyvärr bara 6 olika bilar (3 från 2008, 3 från 2016); Nissan, Honda och Lexus.

Dessa bilar har högre downforce och går också betydligt fortare än de flesta Gr.3-bilarna. Väldigt olika karaktär mellan sugmotorerna i 2008 års bilar och de turbomatade motsvarigheterna från 2016.

SRL Endurance - Långlopp "i bitar"

Endurance-serien baseras på verklighetens långlopp, t.ex. 24h på Nürburgring eller 12h på Bathurst. Vi kör inte dessa lopp i ett enda stycke, utan delar upp dem i flera race (som då räknas som en säsong), t.ex. Suzuka 8h kördes som 4 race á 2 timmar.

Vilka bilar som körs kan variera från säsong till säsong, eller till och med varieras under en och samma säsong. Inga vikttillägg på vare sig bil eller förare i denna serie.

SRL Swedish Cup - Blandad racing

Serie som arrangeras av en av SRL:s förare, där race körs i klasserna LMP1 (Gr.1), Grupp C (Gr.1), Super GT (Gr.2) samt Super Formula (Gr.X). Tanken är att köra 2 race i varje klass. Upplägg i övrigt mer eller mindre som SSGr3, men 15 min kval och 40-60 minuters race.

SRL One - Onemake-serie

Kördes på söndagskvällar

SRL One var en serie där förarna körde en enda bilmodell eller ett mindre urval av bilar. Intresset var tyvärr svalt och detta har i mångt och mycket ersatts av SRL Daily Races istället.

SRL Grupp C - Serie för enbart gamla Group C-bilar

Kördes på torsdags- och söndagskvällar

Denna serie kördes i drygt en säsong med enbart de gamla Grupp C-bilarna i spelet, med tuning och utan traction control. Deltagandet för säsong 2 var så dåligt att serien lades på is.

SRL vs FAST - Landskampsserie Sverige mot Finland

Första söndagen varje månad

För tillfället vilande serie, där SRL kört "landskamp" mot Finlands motsvarighet. Serien har körts i Gr.3 med tuning på och race på 60 minuter.

SSLMP1 - Svenska Serien LMP1

Kördes på torsdagskvällar

Svenska Serien LMP1 kördes med enbart Le Mans-prototyperna från verklighetens Le Mans-serie. Serien arrangerades av skaningen och TRL_ERAZER, men uppslutningen var tyvärr lite tunn.